CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, December 30, 2010

ALL I EVER WANTED this 2011!!!

1) result must!!!
3.7 above!!! alhamdulillah...

2)
O.M.G!!!... if i get this,, akan ku round 1 Malaysia!!! 2 pasai la x dapat lg... hoho... remember,, x dapat lagi... yummy,, VW,, love it... buat hantaran kawen cukup la ni satu jek... ahakz:P

damn! like it! since 1st edition,, i put a dream into 'him'... hoho... 1st love side... ngeE~ i believe
it... kena doa dari skrg if berhajat... twing2~~

mummy!!! its red... nice bai... insyaAllah ye yah... Yamaha Nouvo satu... ngeh2...

3) belom habis lagi... heE...

this samsung Galaxy... love it 2!!! insyaAllah2 taon nih... ada masa g usha yop... make sure red ya beb... x pon oren... even ada lagi canggih,, but i still adore this... 1st love side jugak... ho2...

4) dunia... dunia... hummm~~ belum masuk my wedges shoes lagi... ngee~~
love this 2... its pretty ahh!!!

5) HOLIDAY OVERSEA OFCOSSS....

sudah... sudah!!! cukup!!! memang xkan habis... istifar banyak2 wahai diri... orang yang di dampingi syaitan akan selalu tidak berpuas hati dengan apa yang dia perolehi... nauzubillah... jangan sampai tahap terkena ludah syaitan...
ampuni dosa2 hamba,, keluarga,, rakan2 dan umat islam selurunya... redha dan berkati pekerjaan hamba... permudahkan segala urusan... dan alhamdulillah atas segala kurniaan... jadikan kami hamba MU yang bersyukur... Ya Habib,, Ya Rahman Ya Rahim... :)

Sunday, December 12, 2010

nak kawin pon xboleh kah??? sebab...

baca nih;
Bila boleh kahwin? Selepas belajar? Sistem pendidikan masa kini, selain daripada bersifat sekular dan berorientasikan peperiksaan, ia juga menjadi penyekat zuriat umat Islam dan tidak mempedulikan fitrah nafsu manusia. Hasilnya? Fikirkan sendiri...

TADIKA > SEKOLAH RENDAH > SEKOLAH MENENGAH > DIPLOMA/MATRIKULASI > IJAZAH SARJANA MUDA >IJAZAH SARJANA > IJAZAH DOKTOR FALSAFAH...Sistem siapa yang kita guna??

Bila la nak boleh kahwin? Tunggu la sampai abeh belajaq. Belajaq sampai mati pon takkan abeh...

PETALING JAYA: Siti Maryam Mahmod, pengantin muda berusia 14 tahun yang mencetuskan kontroversi baru-baru ini melihat usia bukan penghalang baginya untuk berkahwin.

Dia yang lebih dikenali dengan panggilan Maya berkata, perkahwinan itu adalah hak individu dan bagi dirinya sendiri sudah bersedia untuk berhadapan dengan komitmen sebagai seorang isteri. “Saya sudah pun memikirkan tentang tanggungjawab dan kesannya apabila berkahwin pada usia semuda ini.

“Tetapi pada masa yang sama ibu telah membimbing saya tentang apa itu perkahwinan dan tanggungjawab saya sebagai seorang isteri,” katanya kepada Mingguan mStar.

Maya berkata, apa yang lebih memudahkan keadaan ialah dia dan suami serta keluarga berfikiran terbuka berhubung isu perkahwinan ini walaupun ia telah menjadi perbualan hangat sehingga mencetuskan kontroversi.

Kata Maya, adalah menjadi hak umum untuk menilai keputusan itu dan menambah, siapalah dia mahu menutup mulut orang untuk berkata-kata tentang dirinya tetapi apa yang penting ialah dia bukan membuat satu dosa.

“Setiap tohmahan, pandangan negatif atau salah faham mengenai perkahwinan saya adalah merupakan pendapat masing-masing. Saya terimanya dengan hati yang terbuka.

“Dalam perkahwinan tiada paksaan dan tiada isu saya dipaksa untuk menjadi dewasa. Dia (suami) melamar saya dan perkahwinan kami direstui oleh kedua-dua keluarga...itu yang penting,” katanya yang menolak dakwaan yang mengatakan hak gadis bawah umur untuk membesar, belajar dan mengembang potensi diri telah dinafikan apabila ‘dipaksa menjadi dewasa’ menerusi perkahwinan.

Mengenai kemungkinan akan mengandung hasil daripada perkahwinan itu dan persediaannya bergelar ibu pada usia muda, Maya berkata, dia dan suaminya sudah bersepakat untuk tidak mendapatkan anak pada masa ini.

Jelasnya, suaminya mahu dia menumpukan pada pelajaran terlebih dahulu dan hanya memikirkan soal anak apabila tamat pengajian kelak.

Maya berkata, dia berharap agar masyarakat berfikiran terbuka terhadap perkahwinannya yang mendapat kebenaran daripada mahkamah dan juga kedua-dua belah keluarga.

“Umur bukan ukurannya kerana yang penting adalah pendidikan dan persediaan untuk menjadi isteri secara mental dan fizikal. Hormatilah keputusan ini (berkahwin)...tetapi sekiranya apa yang saya lakukan ini telah menyinggung mana-mana pihak, maka saya bersedia memohon maaf,” ujarnya.

Sementara itu, suami Maya, Abdul Manan Othman, 23, pula berkata, perkahwinan itu bukan satu paksaan dan keputusan untuk berkahwin itu atas dasar suka sama suka.

Dia mengenali Maya sejak awal tahun dan berhubung rapat dengan keluarganya maka tidak salah sekiranya perkenalan itu diteruskan menerusi perkahwinan.

Abdul Manan yang merupakan seorang guru dan Maya pula masih belajar di sebuah sekolah menengah agama dekat sini menyifatkan keputusan mereka tidak memberi sebarang kesan kepada statusnya sebagai pendidik.
“Tidak semestinya sebagai guru yang tugasnya mendidik, tidak boleh berkahwin dengan pelajar. Perkahwinan ini bertujuan mengelakkan sebarang pandangan serong atau negatif masyarakat mengenai pertalian saya dengan pihak keluarga perempuan,” katanya.

Abdul Manan yang tidak menafikan usia muda mereka menuntut pengorbanan yang besar dalam semua aspek sanggup untuk belajar tentang pengalaman berrumahtangga dengan bantuan keluarga.

“Pada masa ini, apa yang boleh dilakukan bersama-sama, itu yang akan kami amalkan. Tidak kira siapa suami, siapa isteri kami akan melaluinya bersama,” katanya lagi.

Abdul Manan menambah, perkahwinan mereka itu tidak sepatutnya menjadi isu kerana masih ramai pasangan muda turut berkahwin dan yang paling penting ia sah di sisi agama.

“Tidak baik sekiranya dipertikaikan kerana apa yang kami buat bukan satu perkara yang haram atau dosa. Saya dan dia (isteri) pergi ke mahkamah bagi mendapat kebenaran untuk berkahwin.

Ada orang yang sengaja memperbesarkan perkara yang kecil, lalu orang berasa sulit untuk melakukannya...


Kematangan bukanlah pada umur, tetapi pada pegangan agamanya...


Sistem yang Islam ajarkan adalah terlalu sempurna, apabila berlaku penambahan, pengurangan atau pertukaran pada sistem itu, maka rosaklah.-mr.devotee...

bila cakap jek pasal kawin orang ingat gatai la... apa la... nampak sangat korang da termasuk agenda yahudi tuh... huhu...

Friday, December 3, 2010

opppss,, terngumpat... ^.^

to my lovely friend... *****... hee~~ tq 4 support n ur understanding make me really comfort... dem love u pretty... he2... she send me this... de one who always wanna me get married... motip??? ha2... u make me smile... u make me always wanna hug u... yah!! wanna kiss u... muuahh... yek!! hellooo,, kasih sayang kami halal maa~ hum...
cis lelaki selalu cakap macam dia adalah yang terbaik dan baik... tidak mahu mengaku salah pretty much hate it... im talking this way not bcoz im a 'ganderlism',, bias between it or what... sometime gurls also such that lousy... but i juz meet de guy who act that way... nak mengayat pon agak2 r... boleh terima perempuan macam2... xkira la how she is... cis... i never respect that words dude... if u r my friend n say those word i'll consider it s joke or sengal... i juz on my way 2 assume u s my friend... da buat poyo... dah2... xkena cara la kamu cakap... bye! im sorry... its hurt 2 keep it...

Ya Allah, seandainya engkau catatkan,

Dia milikku tercipta buatku,

satukanlah hatinya dengan hatiku,

Ya Tuhan Maha Mengasihi,

seiringkanlah kami melayari hidup ini,

ketepian yang sejahtera dan abadi

Tetapi Ya Allah, seandainya telah engkau takdirkan,

dia bukan milikku,

bawalah ia jauh dari pandanganku,

luputkanlah ia dari ingatanku,

Dan peliharalah aku dari kekecewaan.

Serta Ya Allah Ya Tuhanku yang Maha Mengerti,

berilah aku kekuatan,

melontar bayangannya jauh ke dada langit,

hilang bersama senja nan merah,

agar aku tetap bahagia walaupun tanpa bersama

dengan dirinya.

Ya Allah Ya Tuhanku,

pasrahkanlah aku dengan takdirmu,

sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan,

adalah yang terbaik buatku,

kerna Engkau Maha Mengetahui segala yang terbaik

buat hamba-mu ini

Ya Allah yang tercinta,gantilah yang telah hilang

tumbuhkanlah kembali yang telah patah

jika dia bukan ditakdirkan untuk diriku

berikanlah aku insan yang lebih baik

jika dia bukan jodohku

Ya Allah,cukuplah engkau sahaja

menjadi pemeliharaanku di dunia dan di akhirat

Dengarlah rintihan dari hambamu yang daif ini

jangan engkau biarkan aku sendirian

di dunia mahupun diakhirat

jauhkanlah aku dari terjurus ke arah

kemaksiatan dan kemungkaran

Maka kurniakanlah aku pasangan yang beriman

supaya aku dan dia sama-sama dapat membina

kesejahteraan hidup ke jalan yang engkau redhai

dan kurniakan kepadaku keturunan

yang soleh dan solehah

berilah kami kebahagiaan hidup

di dunia dan di akhirat

Thursday, December 2, 2010

lOusy bUm


due to soooo tired,, i stopped 2 memorize usul fiqk note... dem it... ngantuk... =/ so i decide 2 listen a songs while read komik... sat ja pah ye... ho2... then i press a play button... 1st song come out,, Puff Daddy-i'll miss u... then 2nd song,, Jesse McCartney-how do you sleep "its bout de year now,, not see n found u,, missing u crazy... how do u,, how do u sleep" how do you sleep in germen mean 'how are u' like that la nope 'macam mana tido' key... ho2... then,, next song,, ft. island-missing u... still cool... till my next song,, Avril lavigne-when u gone "when u're gone,, de pieces of my heart r missing u..." stop!!! dem! =/ semua lagu2 rindu apa motif?!

stop this bad day maa... g hantar baju laundry lagi berfaedah... if dia hamba yang mencintaiMU,, kekalkan rasa ini... jika sebaliknya,, KAU padamkan Ya Habib... T_T
long time a go i try 2 download other song,, but this song yang kuar... i not erase it... till couple month after that,, then i listen it back... title: "love sick"
same goes 2 song "kebahagiaan dalam perpisahan" yek! such a bum song 4 me... time sukan masum n i live at jati,, my friend introduce me that song... i said,, "xsuke tol lagu nih... =/ lirik dia scary"... still bear it in mind maa... n i never thought it come into back... mummy,, :( i hate 2 cry bout this again... stop la stupid... T_T big girls dont cry coz this lousy... this 4 ur last time k... no more... coz it really nope u babe... cill keh... fine~~
proceed study sudeyh... wait2,, tgk harry potter sat nor... ngeE~~ nite Lee MinHo... ho2...
aigoo,, saranghei jiddan... :P buwek2! dush!! dunia da nak meletup nak berfoya-foya lagi... astarfillah... off line~

love sick by abg2 korea yang kucewa;

When you cry, you can close your eyes and clearly see that person
When you forget and ignore, you’ll remember that person even more

That person will come back, my heart is a seaway; with lies
I didn’t tell you I would come back; you’re someone who can only wait

It was a mistake to love you too much, a mistake to love you too much
Because of you, because of what I love, I suffer from waiting
To love you more was a mistake, a mistake to desire you so much

That person will come back, my heart is a seaway; with lies
I didn’t tell you I would come back; you’re someone who can only wait

It was a mistake to love you too much, a mistake to love you too much
Because of you, because of what I love, I suffer from waiting
To love you more was a mistake, a mistake to desire you so much

The breakup was so fast, if you forget love you’ll know more
To me you were my love, I knew that by myself

You left me, and went somewhere faraway
You left me, and went somewhere faraway

I should have loved you my whole life and now you’re going to forget me and go
I should have loved you all to myself and now you’re going to forget me and go

You’re the one that I loved for my entire life
But you just left me with grief
I knew it all to myself

Because I loved you more, it’s a sin, because I missed you it was a sin
Because of you, I cried because of my sins
like this

Wednesday, December 1, 2010

3 in 1 = jimat kertas hee~~

1st:
suddenly i miss my hot water pool... ceh,, declare aku nyer... ngeE~~ best seyh mandi air panas... aigoo nak balik... T_T orang lain pegi holiday... tinggalkan ku bersama exam :(

people said,, "buat apa amek tahu pasal politik??? xde kena mengena..." "politik??? buang masa" "politik,, bukan untuk kita" n bla... bla... bla... kalau tidak penting kenapa politik merupakan salah satu topik dalam Organizational Behavior??? maaf bukan satu,, tapi dua... i meet prof Kalsom by my own and talk bout politik only... "POWER AND POLITIC" i like this topic most even not include in exam... same goes 2 economic... i usually ask in politic view bout some cases... till prof recognize me... ho2... apa nak kisah... i love it... i wanna know it... n i want it,, i get it... memang hak kita s mahasiswa n siswi... biar la orang nak cakap apa... nak cakap anak emas prof ke,, merapu ke,, ada aku kisah??? ada aku makan nasi korang??? tak kan... hu2... agak kasaq di situ ye... astarfillahalazim :)

boleh tak korang fikir semua orang tak macam korang??? and try respect some1 right... selagi benda 2 tak salah dari ajaran,, why not kan... da tak suka diam2 jek au... jangan la sempit sangat fikir... politik bukannya pungpang cakap tuh... politik is a way...

since i still small maa... sekolah rendah lagi,, my mom said that,, "tiap keje ada politik nya... politik adalah cara untuk achieve kerja 2" yeah mom... i bear it in mind till now... dari kecik my parents ajar politik... so no wonder la i minat untuk tahu politik... amek tahu sebab itu hak kita and jangan sampai tertipu... sebab hidup bukan sekadar pegi kelas,, pegi makan,, n tido... we are alive... its suppose beyond dari apa orang aturkan untuk kita... jangan hanya tahu mengkritik... respect la people around us... lihat orang yang lain dari kita,, bukan bermakna dia SALAH!!! sesalah salahnya... hellooooo!!! take it s bertapa kaya Sang Pencipta yang mencipta makluknya berbagai-bagai... kita boleh kongsi apa yang dia ada dan kita tak ada... nice what... positive maa...

and sometime,, act like we dono is better kan... dalam kata kasaqnya,, buat bodo jek... dengar jek apa orang cakap... nice2... kita pegang dengan asas kita... kuat kan dalam hati... orang nak cakap apa pon,, dengar je la... senyum:) pandangan orang tak semestinya salah...


2nd:
im on my way collect de episode "STAIRWAY TO HEAVEN" version philipina nyer... its adaptation from korea drama la... uhuk2... Cholo n Jodi... best seyh... romantika diandest (romantik sangat2) in maxico... sedis... toucing... T_T pang!!! satu penampar! verangan... verasan... ahakz... let me be la bai!!! that girl da la santik...^.^ ngee~ muka asia yang cantik... hu2... Allah Jamil... :D

3th:
jom belajar makan... ho2... makan yang simple 4 the lazies yang lapo... humm,, mula2:
"BISKUT BIJAK" ahakz... yang perlu hanya lah biskut HupSeng 1 peket... dan madu made in Australia... apa bezanya??? ntah... sebab i use this type of honey... hanya letak kan madu atas biskut dan makan... waaahhh~~ sedap seyh... 1bar biskut berjaya dihabiskan dalam masa tengah hari sahaja... keaslian dan kerangupan terserlah... waahhh...
yang ke2,, sushi n cookies... senang aje... hu2... time kurang rajin pon boley siap:P


next time keh cara2... lepas siap kemas ye!!! pantang benor!!! nak hafal usul fiqk pulak sambil download cite... tgh ada mood nih... yip2... sape bijak??? inN... sape pandai??? inN... :P

Friday, November 26, 2010

limaza a.k.a apa??? =/

am i will face my second operation??? wooo~~

".... saya raa better kamu buat operation 2 secepat mungkin... sebab benda 2 xkan hilang... untuk sementara ye akan hilang... tapi kamu akan rasa xselesa... akan datang akan timbul balik..." -kata dr. dari klinik kat Akasia...

"oh,, this is your second time i give a letter... tapi kamu belom buat operation lagi... humm... this would not give u any effect dear... saya akan bagi kamu sesuatu untuk rasa lega skit ya... memang xselesa... tapi untuk 10 hari macam 2 ok la kot... :) but dont make any pressure work ya..." -kata dr. USIM

oh men~~ its suck... sangat xselesa... xboley ada tekanan... xboley keje berat2... when i decide 2 do it,, mesti ada aral... when my family asked,, cakap je la xde masa... n dont worry... hu2... mummy,, i need u now pls... de 1 who i can talk with... :(

masa2 nak exam nih,, tabiat untuk menonton cerita2 korea n movie membuak2...
mungkin dengan itu ku xfikir benda2 nih...
cerita hari ini,, You Beautiful n Boy Over Flower... ngeE~~
even da tengok,, tapi,, x penah tengok penoh...
tiba2 time exm nih ada mood glr2 plk...
tibe2 nak berjoging macam dulu... tapi sini xselamat seyh...
rasa nak berkebun pon ada...
tapi rasa nak basuh baju sdiri xde plk... hoho...
nak baca komik dan majalah lagi la membuak2...
dono la mummy... =/ banyak benda lagi... tapi................... hum.....................

wake up la weh!!! kamu da banyak buang masa dulu... aigoo... "i b waiting 4 u..." lol... ahakz... goo jun pyo... saranghei... (xsangka i said this lousy) :#

p/s: keadaan mendesak tuk ku buat FB skrg... jgn memaksa... i'll not make it!!! kecuali ada org buatkan... hua2... motif???!!! xde pon
"knp kau xde FB inn???" sbb,,
1) takot...
2) takot...
3) takot...
4) ramai sangat... crowded... panas... xbley... 6t pening... cis mngade... i 've twiter,, skype (bende org xbanyak ada) ngee~~ blog ni la yang terlanjur skit...
5) ....................
6) ...................
7) ...................
8) ..........act,, there r people out there looking 4 me... hu2... sound like artis g2... kawan yang makan kawan beb... :( hummm... i dono la 2 hate people... tapi if i met her,, i know,, ku akan cayaq kat dio blk... aigoo... 2 tel her de truth that i know everything,, not that easy... ku xmahu kehilangan dia... tapi tak mahu dia malu n terasa... de promise between us,, i still keep it:) c u then... im sorry...

Tuesday, November 23, 2010

ntah ape2... x besh pon...

-_- 1st paper,, buss math... dono... da jawab... but im not satisfy =/ ... astarfillah... kepada kawan2 yang menangis 2,, suda2 la... carry marks tinggi2 kan semua:) tapi i want cemerlang maa... kalau untuk lulus baik buat assigmn leklok je kan... apa la yang ada dalam kepala nih... hummm~~ jawab 2 jawab... tapi tatau apa yang jawab... im not crazy... i bukan pandai sangat pon... ikut calculation personality cg statistik bagi,,


my mental only 1 seyh... satu jek! but spirit i 've 7... if my spirit dlm keadaan tak constant,, jawabnya,, baca komik la... (hoho,, baca sikit jek)... ;P if sedey baca buku2 non fiction... tak pon tafsir quran... ;( bila nak malam,, baca ekonomi or majalah... bila prasan jiwang baca novel (tapi siyes da x baca novel skrg... da lama kot tinggal=/ novel melayu pasal cinta xhabis... novel bi pasal cite hantu jek... busan) bila nak exam,, baru baca buku blajo... hoho... motiiiiffff!!! bercerita pasal buku plk... aigoo... i miss 2 read my new books... baru jek beli... tapi da kena korban baca buku blajo... ah!!! melagro lagi... next post i'll tel bout those books plk... drp cakap x berfaedah nih...

ya Allah,, permudah kan segala urusan ku dan kawan2 seperjuangan ku esok hari... juga untuk seluruh umat islam... selamat kan kami semua ye... amin2:)

Thursday, November 11, 2010

?????

bila solat terasa kurang kusyuknya... bila alunan ayat-ayat suci sukar difahami... YA ALLAH... i look at my self... am i followed them??? im not like them... i do everything... babe,, im not comfortable with me... what i want babe??? =/

Ya Habib... tanam rasa cinta MU dalam hati ini... im not like them!!! xnak jadi mereka!!! kak husna,, kak hajar,, kak fifah... tolong T_T hilangkan rasa ini... damaikan hati ini... pelihara hati ini...

betul la kata2 2... bila banyak perucapan,, banyak pandangan,, dan banyak apa ntah 1lagi (lupe)... akan menyebabkan lalainya hati... im not comfortable with my dress,, with my words,, with my muamalah... betul ke ini yang saye nak??? im not like this b4 kan mom??? sedikit2 keadaan merubah... nope culture shock...

macam mana nak jadi perempuan,, yang boleh buat macam2 keje tanpa abaikan keanggunan ciri2 wanita yang islam???????????????????
akak2,, tolong jawab~~ nanti saye msj ye... tata~~ bace buku!!! student 1st class! must act like 1st class student... YaAllah mcam mane nak kekal???=/

4me,, xde istilah jadi diri sendiri... betulkah??? kita jadi mana yang betul la kan??? if ikot diri... hummm~~ yang mana betul untuk kita??? mean,, 4me... =/ ASTARFILLAH... ubat paling berkesan waktu persoalan2 ini timbul...

Tuesday, November 9, 2010

on9 seketika -episode 2-

world,, i 've many weakness... banyak kelemahan dan kekurangan... sometime i felt ashame to face YOUR world... Ya Karim,, jadikan aku hamba MU yang bersyukur... jangan ENGKAU palingkan hati hamba setelah ENGKAU beri petunjuk... bait2 ayat surah 'AS-SYARH' menjadi catalyze... yeah!!! memang Quran penawar segala masalah dan penyakit... penyakit orang xrajin ni pon ada... heE... kongsi skit ye tafsir ayat yang bermotivasi nih...


"bukankah kami telah melapangkan dadamu... dan kami pun telah menurunkan bebanmu darimu... yang memberatkan punggungmu... dan kami tinggikan sebutan namamu bagimu... maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan... sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan... maka apabila engkau telah selesai dari sesuatu urusan,, tetaplah bekerja keras untuk urusan yang lain... dan hanya kepada tuhanMU engkau berharap"

pantang larang yang aku langgar... berkata 'tidak' sedangkan aku tidak mencuba lagi... aigoo... sori self... sori world... =/ 2kali Allah ulang... bersama kesulitan ada kesenangan... (kadang2 aku tengok blog aku da macam nota ekonomi aku seyh... bewarna-warni)... huhu...

nak melagro 1 cite... huhu... (rest jap... 6t sambung ekon balik ye) okai2... :) cite ni xsedap pon... jgn bace...
kisah bermula apabila aku baru masuk umah nih... dari brapa lama da aku xbasuh baju pakai tangan... since aku (xsedapla guna 'aku2' nih =/ my mom marah... teringin juga nak ubah paggil kwn2... but not that easy even sye rase xslesa bahasakan panggilan 'aku' ni lagi)... since i tinggal kat camelia n nilam... adala basuh tgn juga... tapi setakat rendaman je kot... huhu...
tiba2,, kejutan berbudaya berlaku... kat sini x provide mesin basuh... untuk sekian waktu itu,, i force 2 use my hand... :(

but gosh,, e2 utk sekali e2 shj... i take about 1hour 2 finish it... bila dikira2,, i can make many things in that 1hour... aiyoo... lepas pada hari itu,, i tekat tuk tidak basuh tangan lagi...
akhirnya baru tahu ada dobi bawah ni... huhu... trima kasih YaAllah...:) tapi org slalu penuh kat kawasan nih... how nak carry bawa turun??? i masukkan semua pakaian2 malang 2 dalam kotak yang cantik untuk mengelakkan dicop sebagai org kurang rajin... ngeh3... sye pon bawak la turun... lalu depan kedai 'Adam' yang ramai org 2 pon biase je la... sesampainya di kedai dobi,, i said la nak dobi... uncle 2 pelik sebab xde baju pon sye bawak... then i open a beautiful box... beliau bantai gelak... kahkahkahkah... pehal la pakcik nih??? beliau cakap la,, x penah ada org bawak bau dalam kotak katanya... uhuk2... e2 la beza sye dgn org lain pakcik... balas sye berbaur riak... heE~ buat ape riak??? motif??? xde kaitan=/
disitu bermula lah perkenalan sye dgn pakcik dobi... hua2... (jgn fikir bukan2!!! kan da cakap jgn bace) adakah anda masih ingin meneruskan bacaan??? ok,,
then banyak la kami berbincang... (sye x berminat tuk kongsi ape yang kami bincang) bermula dari hal dobi,, hingga hal business,, pakaian,, sabun,, mesin basuh dan sewaktu dengannya yang selama ni tau guna tapi benda nih lain2 tau act... ilmu jugak tuh... ngumpat2 usim skit... heE... jgn...jgn... karang kena ISA karg... ha~~ last cite ntah ape2 nih,, skarg aku jadi pelanggan tetap di situ... dala... papai... STUDY!!!

Sunday, November 7, 2010

...on9 seketika y0p...

hello people... :) my tune??? so vivid alhamdulillah... but 2morrow 'll fly back 2 Nilai... aiyooo... s usual...

bila ada kat rumah,, ya ampun!!! selera bertambah-tambah... berbeza when live at Nilai...

1) my litle bro : "woh!!! kering!" (buat2 terkezut pulek... baru 2bulan xbalik kot)

2) i asked my mom... "comey x???" aku menunjukkan gaya baru aku sambil berpusing-pusing persis model time kat airport... she replied: "huh! lemak 50sen" (oloh,, jealous la 2) =/

3) meet my uncle: "kenape kurus sangat nih??!!!" (cis,, aku pulak y terkejut... ingat kan ape la salah aku sampai beliau menjerit... but still smile... cool) my cousin said,, "kuat menangis duk Nilai" (humm,, dia bace blog aku la tuh) =/

4) meet my aunT: "kurus je kak ngah..." (aku mule terfikir... sangat kah)

5) then my other aunT said: "kurus jee... kngah x cover makan duk Nilai kan???" (she asked then answer it) aku ha r je la...

6) n so on... malaz~~ sign

@lonjong,, im not bulad lagi... hua2... :P b4 balik ari2,, dokter said,, tambah karbohidrat... coz u r under weight... jom makan even da malam... bace nih...
lps 2 blajo ye che inN... orait2... :)

*jangan sesekali tinggal makan malam... Barang siapa y tinggal makan malam dia akan dimakan usia dan kolesterol dalam badan akan berganda... Nampak memang sulit... tapi,, kalau tak percaya? Kesannya tidak dalam jangka pendek??? kesannya akan nampak bila kita sudah tua nanti...

Thursday, November 4, 2010

sape anto nih??? motif?!!!

1] Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya

hanya ada kamu satu-satunya.

2] Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak peduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap

menjadi impiannya.

3] Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu

merasa berat badan kamu sudah bertambah.

4] Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.

5] Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ‘Selamat Pagi’,'Selamat Hari Minggu’, ‘Selamat Tidur’, ‘Take Care’, dan lain-lain

lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, kerana dengan kiriman SMS itulah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang

berbeza,bukan “aku CINTA padamu”, tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.

6] Jika kamu menyambut hari tahun dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon

untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.

7] Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya.Dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat bersamamu itu tidak bisa berulang selalu.

8] Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. kerana dia menyematkan kata-kata mu di hatinya,berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.

9] Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kegemaran kamu - kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya da berjaya.

10] Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu - kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.

11] Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan tanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.

12] Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.

13] Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.

14] Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada dekat dengan kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.

15] Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh di mata, jauh di hati?’

16] Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.

17] Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.

18] Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.

19] Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!. bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukarmana permintaan mu.

20].Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.

21] Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.

22] Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.

23] Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. saat kau pinta dia berlalu,dia pergi tanpa menyalahkan kamu,

kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.

wee~~ ciwang sudeyh... =.= motif ape la sahabat ini menghantar??? hanya berkongsi mungkin 1day we might feel n face those things kan... ini lah sebab 'cinta' kepada manusia... Ya Rabb,, pelihara hati dan jantung ini... cukupla... hua2...

Friday, October 29, 2010

base 9 is = KERJAYA & KEJAYAAN

untuk mengekalkan lagi SUSAH!!! tekanan exam... 1st class!!! i must constant it! Ya Ampun... scary movie yang tidak lawak... =/
"lapangkan hati2 kami Ya Rabbi" ingat pesan pensyarah2... prof. mohd.,, prof kalsom,, dr. norsilah,, cikgu shahriman,, dr. azira,, mdm rosnia,, ustaz najib,, ustaz luqman,, ustazah rabiah,, mdm sumaiyyah,, tidak dilupakan dekan fakulti... bla... bla... saya ingat SEMUA PESAN KAMU!!!


p/s= sape nak teman g LCCT mummy :( pagi esok... sedey sgt... T_T

Tuesday, October 26, 2010

cerita KAWIN tuk org single... WEee ^.^

.................. copy dari sana ke mari..................... (: by,, hafshasbi baek...

"Ana juga seorang manusia, ada jiwa dan perasaan. Mustahil kalau ana tidak berperasaan kerana ana adalah Adam, sedang wanita adalah Hawa." Saya meleraikan persoalan-persoalannya. "Tapi, ada satu perkara yang menghalang ana untuk bercinta sebelum berkahwin, dan mudah-mudahan perkara sama juga berlaku pada enta."

"Apa dia?" Dia bertanya.

"Kita bercinta sebelum berkahwin, seolah matlamatnya kahwin. Tapi, kalau kita bercinta selepas kahwin, apa pula matlamatnya? Kematian sepasang suami isteri yang diberkati? Mungkin cara pemikiran ini dilihat sedikit tertutup dan dilabel konservatif dalam kalangan golongan yang sedikit terkehadapan. Tapi, ada satu kata-kata lain juga yang ana dapat daripada seseorang, kalau kita benar menaruh minat, harapan dan cinta kepadanya."

"Bagaimana?" Dia bertanya lagi. Bersungguh benar ingin tahu.

"Berdoa. Berdoa, andai kata dialah yang terbaik untukku, maka pertemukanlah jodohku dengan dia. Itu konsep berdoa. Berlapik." Saya memandang tepat pada matanya. "Dan, perkuatkan diri dengan ilmu rumahtangga, dan kematangan. Perkahwinan adalah persediaan untuk membina lebih kematangan. Enta sedia? Orang bercinta sebelum kahwin ada beberapa kategori; suka-suka, serius dan fanatik. Namun, secara jujur, orang bercinta sebelum kahwin, percintaannya masih belum matang, itu memang pasti, kerana kematangan sepatutnya dikecapi selepas perkahwinan, kenal hati budi kerana telah hidup berhari-hari. Enta yang mana?"

"Ana...err...Ana serius.." Dia menjawab, kurang yakin.

"Benar?" Sengaja saya goyahkan pendiriannya.

"Insya Allah." Jawapan paling selamat. Bezanya, antara bersungguh atau tidak mengucapkan kalimah itu.

"Baik, kenapa enta nak bercinta dengannya sebelum kahwin?"

"Supaya dia tidak menaruh cinta pada orang lain." Spontan dia menjawab. Penuh keyakinan.

"Kalau dia bercinta dengan orang lain selepas kahwin, enta akan masih mencintainya?" Perangkap kedua saya pasangkan untuknya.

Dia terjerat. Batinnya meronta untuk dilepaskan, zahirnya pula terlihat pada mukanya yang serba salah.

"Kenapa enta suka dia?" Saya bertanya lagi.

"Kerana dia baik. Perilakunya baik." Dia memuji, seolah matanya membayangi perilaku gadis idamannya itu.

"Kalau satu hari nanti, sikapnya berubah, na'uzubillah, enta masih mencintainya lagi?" Persoalan yang saya lontarkan itu menghancurkan ilusi gadis idamannya itu.

Saya tersenyum. "Dan itulah persoalan yang pernah saya terima dari lubuk hati saya, setiap kali batin saya menjerit, alangkah sunyinya hati ini tanpa memiliki seorang Hawa. Hawa itu indah dan baik. Hawa itu cantik dan solehah." Terang saya padanya. "Dan, ana yakin, hubungan yang telah terbina lama, susah nak diputuskan. Ana percaya, tapi, ana yakin, kalau enta berterus-terang dengannya, dia mungkin boleh terima. Ada orang hatinya pernah sakit berkata tentang kebenaran dan mendengar tentang kebenaran. Tidakkah enta mahu terlibat dalam jihad?"

Dia menggangguk. Cepat benar faham. Tetapi, saya katakan lagi. "Ana bukan penyelesai masalah orang, jangan salah faham.. Ana cuma mengajak enta untuk berfikir.."

"Perempuan, mereka ada soft spot, dan soft spot itulah yang tidak sewenangnya kita sentuh sebagai seorang lelaki yang faham tentang agama. Kerana soft spot itu, kalau disentuh, mereka akan sepenuh jiwanya menyerah diri mereka kepada kita, kaum lelaki. Kerana itu, eksploitasi kaum wanita dilakukan dengan menggunakan cinta. Isu dadah, isu murtad." Saya mengulas panjang lebar.

"Tapi, susah..." Dia mengeluh.

"Susah untuk berubah bukan?" Saya menyambung. Faham situasinya.

Dia mengangguk lagi. Kali kedua.

"Ana tak suruh berubah pun. Ana hanya nak enta berfikir persoalan yang ana utarakan. Supaya, ana harap enta tak permainkan perasaan wanita. Hari ini, mungkin setia, esok, belum tentu, kerana hati manusia senang berubah." Saya terus-terusan mencipta keraguan pada dirinya. Ah, bisa saja saya mengerti perasaan sebegini. Saya juga seorang lelaki.

Dia termenung, melarikan matanya dari saya. Gamaknya berfikirkan tentang sesuatu.

Saya pula menantikan jawapan daripada bibirnya.

"Baru enta cakap camtu, hati ana pun dah goyah." Dia mengeluh.

Saya tersenyum menampakkan gigi. Bukan tertawa.

"Ana tak ingat dalil yang perlu dihafal. Enta lebih ingat dan masyi daripada ana. Sesuailah enta dengannya. Sama-sama masyi." Saya mengusik, dia juga seorang hafiz. Sengaja saya versatilkan perbincangan itu, supaya tidak ternampak terlalu menghukum.

"Isy.." Dia malu dengan usikan itu.

"Apa salahnya, kalau dua-dua sudah faham ayat-ayatNya, tinggal lagi bagaimana nak memahaminya dengan baik. Ana yakin, kalau entuma terus berdoa, berusaha dan cuba elakkan daripada berhubungan cinta sebelum berkahwin, pasti ada keberkatan. Cinta itu masih ada sebelum entuma berkahwin, bezanya, kalau dahulu asyik ber'SMS', ber'YM', ber'CALLING', dan berjumpa, apa salahnya kalau entuma bercinta dalam doa, hanya pohon padaNya di samping enta kena ambil langkah proaktif?" Saya menasihatinya.

"Menjadi bukan mencari." Rupanya dia masih ingat lagi perkataan yang pernah saya gunakan dahulu.

"Menjadi... Enta beruntung dapat ingat al-Quran dengan baik, berbanding ana, sebab ana malas agaknya. Cuma, tinggal lagi untuk menjadi seorang lelaki yang baik, pasti untuk dia seorang yang solehah. Banyak perkara nak kena fikir sebelum ke tahap yang lebih 'advance'. Kalau dahulu nak ke mana-mana adalah seorang, lepas ni dah berdua. Kalau dahulu ada seorang ayah dan ibu, lepas ni akan ada dua. Tanggungjawab makin besar dan lebar. Kalau bercinta sebelum kahwin bagai nak rak, kadang-kadang, kita tak terfikir pun semua ni kan?"

"Enta bercerita macam dah ada pengalaman." Giliran dia pula mengusik.

Dan saya hanya tersenyum. "Belum." Ringkas jawapan saya, setelah mengusik dan menggeletek emosinya.

Sunday, October 24, 2010

Pacar Baru Sejati :)

kejutan yang menjadi... nasib xde gambar muke terkejut tuh... aiyooo... from kiri,,me (16/10),, kak nabila (2?/10) & che mas (9/10) thanx 2 kak Nurul n de geng... heE... kak afifah,, kak ina,, kwn2: fifa! Najiha,, Najah,, Auni,, semua lah... toceEE... "uhibbukum FILLAH" insyaAllah...
-sahabat adalah: bila kita ingat dia akan bawa kita ingat pada DIA...- ;D

sangat nak cepat hari jumaat 2... so makan rasa2 jek... xsempat nak habiskan... T_T hee... cukup la tuh!!! the price,, the size is nothing... but the value from ur sincere... i feel it...

let'S fall in lOve again... ;) i like the melody... but not the lyric;(
Let's pretend baby
That you've just met me
And I've never seen you before
I'll tell all my friends
That I think you're staring
And you say the same
To yours
And Oh
We'll dance around it all night
And then I'll follow you outside
And try to open up my mouth
And nothing comes out right
And I wanna fall in love with you again
I don't have to try
It's so easy who needs to pretend
But because
It's so funny let's just think about it honey
Let's just fall in love again
I'll call you in three days
Not too soon not too late
And I'll ask your roommate if you're home
Oh
You'll call me on Thursday
And we'll hang out all day
Then fall asleep on the phone
-bla... bla... bla...-

pOst ari selase yang basi dan busyuk... =P

today,, sangat banyak mendengar dan mengalami dan terfikir tentang- KETUAPEOPLEBEHAVIOR... banyak sangat... bermula dengan pagi hingga balik kelas... gosh!!! Swear penat... muke penat =/ humm~~

manusia,, sangat subjektif... could be anything... hebatkan khalifah Allah cipta ni??? Manusia yang pelbagai... xboleh ramal... n,, xkan mampu untuk puaskan hati semua manusia... hah... sebijak bijak manusia yang Allah kurniakan,, mereka tetap x dapat puaskan keinginan sesame manusia... uish,, semacam jek bunyi... huhu... act,, manusia ni lemah...

semua decision kita buat xkan dapat penuhi semua keinginan orang... my dad is leader,, mummy is leader too... i learn many things from my mom and my dad... my brother is a leader (mmg r,, duk arah org jek) he2... my grandfather,, grand2 father,, all my uncle,, my aunt ALL r leader... n one day,, i would become a boss too... insyaAllah... =)

tapi tuk penuhi semua kehendak,, masyaAllah,, aku rasa aku da macam orang tua tuk berfikir... im juz 20 maa... tapi everyday mesti ada keadaan yang buat aku rasa tua... kadang2 rasa pendek pon ada jgk... im juz 15something cm if not mistaken la... ah! Sultan Muhammad Al-Fateh menakluk Constantinople pada usia 20-an... ha,, semangat tuh tuk aku yang pendek nih...

ingat cerita Luqman Hakim dgn anaknya... tiba di satu pekan,, beliau berjalan sambil diiringi anaknya yang menuggag keldai... org2 kampung pun cakap “ei,, apa la ank yang x kenang jasa bagi ayah berjalan,, dia naik keldai...”

sampai di satu pekan lain,, anaknya pula yang berjalan dan luqman naik keldai... org2 kat pekan 2 pon cakap,, “aiya,, apa la punya bapak penting diri,, dia naik keldai,, biarkan anak berjalan”

di pekan lainnya,, kali ni mereka semua naik keldai yang seekor 2... org kampung 2 pon cakap,, “apa la zalim punya manusia,, keldai yang kecik 2 pon naik 2 org... aigoo”

dan akhirnnya mereka ke pekan yang ke4,, mereka semua tidak menunggag keldai tersebut dan hanya berjalan kaki... org2 kampung pon berkata,, “apa la buduh punya olang,, ada e2 keldai tapi talak naik... aiya !@#$%^... “

masyaAllah,, e2 la kretifnya manusia,, semua benda nak kritik tanpa pk rasional... moral here adlah,, kita buat baik pon,, manusia ttp akan bercakap... buat jahat apa tah lagi... so buat la jahat... masyaALLAH2... jgn!!! Orang x kan berhenti bercakap... selagi mana kita fikir e2 adalah benda betul,, teruskan... “INNALLAH MA’ANA”... Ya Habib,, Ya Azim,, tunjukkan lah jalan terbaik menuju redhaMU... petunjuk dan hidayah... AMIN...

Tuesday, October 19, 2010

x suke!!!!!!!!!

biarlah orang tengok kita senyum senang begini... :D
dalam hati sekarang,, YA RABBI... kenape ada lagi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

people still talking!!!! n talking!!!!! boleh diam tak!!!!! @#$%^&(*
shit!!!!

ya Allah... macam mane ni ya Allah?????????????????????????????????
sedey ;( knp x hilang lagi???? aku kuat ya Allah...

Saturday, October 16, 2010

:)

SweeeeEEEEEEttt~~~
- hadiah birthday yang lari dari tema... =/ nak lain la wak!!! nak hadiah betul2!!! huhu...
(6t sambung lain cerita birthay,, sebab harini saye nak keluar dari sini... moga hidup lagi indah sygku sakinah...) HapPy BirtHday cemin mate beso... ;D

Friday, October 15, 2010

if i not like this,, then,, who am i???

ya Allah,, i juz now lok at my friend's blog... dia da keje... tapi saye akan ingat sampai bila2 awak penah buli sye dulu... saye ingat I___... :) i not hate you... but i juz remember... astarfillah... jaga hati ini...
time darjah6... saye adalah budak baru di sekolah 2... n saya pendiam=# dan tidak melawan... kamu telah.................... sampai saye menangis tapi kamu gelak kan... sekarang,, i can stand next 2 u... n rebuke u back!!!! xkan selamanya mangsa wahai che I & che L...
dear sakinah,, awak dendam ke??? astarfillah... mintak jauh... like i said,, teringat jek... "what do you want from me???" both ur friend... saya ingat... :D moga jumpa lagi... dulu xkenal lagi saye sape kan sbb saye diam kan jek... (hu2 belagak ape... mak marah cakap mcm nih!!! cepat tobat) =/

Tuesday, October 12, 2010

soyogi,, its work!!!


lari tema tol... silap baju seyh... aigoo~~ ^.^

'abg beca... abg beca di dalam hutan...' lalaa~~ best sgt sampai tudung xjadi... spoil!

gambar2 lama yang diberi nafas baru... ahakz... "comeynya timbalan pengarah..." (ipah mara suda) :P haha-Director2-

...i wear high heel,, she wear snickers...- Taylor swift y sebut terbalik

anak2 Corporate... "ipah,, aku dgn dr. Norsilah mcm mis world seyh" uhuk2... mara lagi suda... ha2...

Monday, October 11, 2010

salt SAKINAH 10.10.10

subhanallah... aku masih di beri nikmat pandangan untuk mengagumi ciptaanMU... syukur masih di beri ruang untuk melafazkan khalimah agung MU... 'La Ilahailallah'... aku pandang ke langit,, burung beterbangan... bebas... aku senyum... :) ku pejam mataku... ku mengamati udara yang tiada bau... nyaman ya Rabbi... aku senyum lagi... :)

sayang,, im not perfect... :) Ya Rabbi,, aku bukan siapa2 jika di banding dengan hamba2 abid MU... aku sedang mencari dan aku sedang baiki... tidak akan sampai kepadaku takdir yang baik jika hamba bukan orang yang baik... tapi aku percaya ENGKAU sayang tiap hamba dan memberi peluang yang terbaik... padaMU aku mohon ampun atas kelalaian hamba... bimbing hati ini...

kak hajar,, kak fifa,, kak una... semua la sahabat2... bentuk diri ini agar menjadi seteguh kamu... akhlak hati ini,, jasad ini... jadikan sehebat Khadijah... seteguh Aisyah...
aku tahu sangat jauh... aku malu berjalan atas bumiMU ini... aku pakai cermin mata sebesar besarnya... tapi tidak akan mampu menutup kesalahanku... Ya Allah... aku malu... malu atas perbuatanku... atas kelalaian ku...

tetapkan hati ini hanya padaMU ya Hakim... teguhkan hati ini dengan nama2MU Ya Kabir... aku akan terus mencuba... cuba untuk menjadi hamba...

tiap hari adalah hari berubah menjadi lebih baik... hanya dengan petunjukMU... aku akan cuba... bukan kerana sesiapa... bukan kerana benda... aku dicipta dari rusuk lelaki... andai aku terbaik untuk dia,, temukanlah,, tetapkanlah... andai bukan,, lenyapkan gambaran iblis yang melalaikan... Ya Rabb,, dulu aku rasakan ketenangan MU itu... tapi aku lalai mencari cinta palsu dunia daripada cinta hakikiMu... kini aku kembali menagih belasMU... andai ini pengajaran untuk mendapatkan kebahagianku kembali,, aku redha... aku terima... T_T tapi aku pasti ENGKAU maha mencinta maha penyayang...

antara kemanisan iman,, mencintai saudaranya kerana DIA... :)

Friday, October 8, 2010

i'm lady gagaH...

syg ku,, bersabar:) di kala subuh jumaat ini,,

"wanita cantik menurut Allah adalah:
1) Melukis kekuatan melalui masalahnya...
2) tersenyum disaat tertekan...
3) tertawa saat hati sedang menangis...
4) tabah disaat terhina...
5) mempersona kerana memaafkan...
6) mengasihi tanpa meminta balasan...
7) bertambah kuat dalam doa dan pengharapan Ilahi:)


prof kalsum said,, "semakin maju seseorang,, maka mereka patut lebih berani untuk mengaku salah dan minta maaf" cth macam negara2 majukan,, mereka tak banyak dalih... bila da salah,, even perdana menteri mereka,, mereka akan mintak maaf dan letak jawatan... sikap JUJUR dan BERANI... tapi bagi orang yang baru nak maju,, mereka sedaya upaya berdalih untuk mempertahankan kedudukan mereka... i like de way she talk... if tegur pon blh trima... :) sgt berhemah n tak kasar... org blajo sosiologi n otak mcm beliau jek tahu apa i want act... what i think n so on...

i saw that,, every single people ada masalah masing2... dan mereka fikir masalah mereka adalah yang paling berat,, tapi mereka lupa ada orang yang lagi bermasalah dari mereka... setenang tenang wajah insani,, tapi jauh di sudut hati mulia tersimpan pelbagai duka yang hanya di mengerti sang PENCIPTA yang MENCINTA insannya... not only me who wish 4 kekuatan n ketenangan... jangan putus asa babe... even Allah sempitkan kamu dari beberapa sudut,, tapi DIA buka beratus ratus pintu nikmatNYA untuk hamba2 yang berfikir akan kebesaran Ilahi...

YaRabb,, permudahkan segala urusan hamba... lapangkan lah sikit waktu tuk diri ini rehat... aigoo... sape2 nak bagi tiket Adam si lambak 2 ke,, or tiket Maher Zain,, s hadiah birthday,, thanks,, but no thanks... jadual penuh seyh... kenapa korang bagi hadiah awal2!!! not time yet maa... over la korang nih... mcm e2 doa cpt mati jek... ha2... anyhow,, thanks jgk... :D my princess da bagi bulan lepas... tocee... cukup youall ada time i need it...

Monday, October 4, 2010

*** ya Rabbi... x faham tol dyorang ni... i said im ok la... :) dont worry maa... haish...
korang,, jgn salah kan sesiapa... xde sape y salah... i not allow u 2 hate that person or anybody... ini arahan... xtakot kena tulah? ha2... kidding people...:)
1 email dari mereka buat ingatan jek...

Di saat...

Disaat kamu ingin melepaskan seseorang
ingatlah pada saat kamu ingin mendapatkannyaDisaat kamu mulai tidak mencintainya
ingatlah saat pertama kamu jatuh cinta padanyaDisaat kamu mulai bosan dengannya
ingatlah selalu saat terindah bersamanyaDisaat kamu ingin menduakannya
bayangkan jika dia selalu setiaSaat kamu ingin membohonginya
ingatlah disaat dia jujur padamuMaka kamu akan merasakan arti dia untukmu
Jangan sampai disaat dia sudah tidak disisimu,
Kamu baru menyadari semua arti dirinya untukmu
Yang indah hanya sementara
Yang abadi adalah kenangan
Yang ikhlas hanya dari hati
Yang tulus hanya dari sanubariTidak mudah mencari yang hilang
Tidak mudah mengejar impianNamun yg lebih susah mempertahankan yg ada
Karena walaupun tergenggam bisa terlepas juga
Ingatlah pada pepatah, "Jika kamu tidak memiliki apa yang kamu sukai, maka sukailah apa yang kamu miliki saat ini"Belajar menerima apa adanya dan berpikir positif
Hidup bagaikan mimpi, seindah apapun,
begitu bangun semuanya sirna tak berbekas
Rumah mewah bagai istana, harta benda yang tak terhitung, kedudukan, dan jabatan yg luar biasa, namun..Ketika nafas terakhir tiba, sebatang jarum pun tak bisa dibawa pergi
Sehelai benang pun tak bisa dimiliki
Apalagi yang mau diperebutkan
Apalagi yang mau disombongkanMaka jalanilah hidup ini dengan keinsafan nurani
Jangan terlalu perhitungan
Jangan hanya mau menang sendiri
Jangan suka sakiti sesama apalagi terhadap mereka yang berjasa bagi kita
Belajarlah tiada hari tanpa kasih
Selalu berlapang dada dan mengalah
Hidup ceria, bebas leluasaTak ada yang tak bisa di ikhlaskan
Tak ada sakit hati yang tak bisa dimaafkan
Tak ada dendam yang tak bisa terhapus.

lov bug 2gther... :)

I WANNA LIFE... dont disturb me with those BUM question k:) tq... i dont want anybody sympathetic... sye kene kuat... yeah!!! hu2... i juz want my life ye... (xkan dpt lg mulai arini) even diakui dalam hidup kita hanya bergantung pada simpati org ramai dan DIA... enough2... my mistake... 1 langkah tersilap,, merana selamanya... tp kan arini dapat 1gelaran baru dari mereka... "kiut miut" ape makne nye tatau... uhuk2...
gosh,, aku bersaksi tiada tuhan lain yang layak ku sembah kecuali ENGKAU...

daa~~ welcome masalah... tambah sebakul masalah lg jom... aigOO... ustaz munakahat said,, manjakan diri dgn masalah... skrg sye paham ustaz... nanti kita bincang lagi... ustaz mmg best!!! :)

Masha...ALLAH

“aku hambaMU yang fakir, miskin dan lemah, sedangkan Engkau tuhan ku sungguh kuat dan penyayang... aku xdapat bersabar jika Engkau tidak buatku bersabar dan tidak ada kekuatan bagiku apabila Engkau tidak memberiku kekuatan... tidak ada tempat berlindung bagiku selain hanya kepadaMU... tidak ada penolongku selain Engkau... tidak ada pintu lain selain hanya pintuMU dan tidak ada tempat untuk menjahui daripadaMU”


sahabat,, nak ikot pegi sane... :( nak jumpe... nak ask forgiveness... org2 sini cahat... cha,, bring me... penat seyh bumi ni... malu... pain... keje keras... mcm org tua tau... tp cha da xtua... :) b4 sye tua,, sye nak ikot cha... besediakah sye??? ikot keadaan sye nak pegi jgk cha... tapi tengok amalan,, sediakah???

wak,, i really think bout u sahabat... T_T pegag tgn ni cha,, bring me 2 life in real place... like u do now... bdk baik,, chey2 pg dulu ye... duk leklok dgn DIA... hanya DIA y berhak tuk kamu cintai n percaya...

remind my step:) moga jadi insan y lbh berhati-hati chey2...

Friday, October 1, 2010

babe,, miss u...

Ya Allah,, why those feel still apear??? kepala pusing... aigoo... yaAllah,, 3mlm xtido da nih... xpe2... esok cover blk... nafas macam pendek... sejuk sampai tulang hitam (bak kate tiha) utk makan??? 4sure gone... baju kat laundry,, 2 baldi... haish,, xlarat nak angkut lg...

babe,, sedey seyh... 2day already OCTOBER... how 2 face this 16/10... T_T sye n dia... dilahirkan... watpe nak sedey??? birthday yang di tunggu 2 achive angka 'dua' di depan ... same day yang menggamit kenangan2 dlu... Ya Allah,, sampai ke aku pada tarikh 2 or sempat meninggal dulu???

2day,, 1- submit assigmn... lembutkan ati ustaz Najib pls... huhu... present usul fiqh...
2- meet dr. Norsilah wif ratna n fariz... ingat inn,, yang ni bnyk benda kena cakap n tanye tau... take note...
3- meet kak husna n usratuha...
4- discuss business...
5- submit assgmn math...
6- ha!!! dont forgt discuss wif bdk2 kelas bout yestday... ingat kan... ingat kan... penting tuh!!!
7- mlm nih,, midterm statistic... all de besh wak!!!! chaiyoookkk...
8- jgn lupe jgk!!! g canselori... amek pengesahan 2... arini jgk au...
9- (mcm ade bende jek y lupe) =/

wak,, jgn sedey2,, 6t tua... :) 'sye ni kan,, plajar pintar' (bdk haziq y ckp) :P
better awk g amek laundry dlu ye... da subuh nih... then siap2 ke kampus... sesungguhnya,, Allah bersama kamu... rely on HIM,, insyaAllah semua keje bgantung redha DIA...

sahabat,, i'll always pray 4 u... T_T moga kamu sejahtera di sana n d tempatkan dlm kalangan y dberkati n dredhai... touching sgt la arini...

Thursday, September 30, 2010

aigOOO 2 ap???

hey!!! keje gile lg... haish... pukul 3 baru nak start study 4 paper mid term pukul 8 pagi esok... its still long time maa~~ 9 chapter... i get 5hour more what... humm... bile kamu nak tido cyg??? mlm semlm da lambat... mlm sblm2 pon da lmbt... mlm keje... siang keje... huhu... aku syg kamu wahai diri... tp sye kna balance... balance in keje dalam kelas n luar kelas... hoho... esok kna bentang paper... hope keje ni lulus kan c's... if lulus lagi banyak keje susulan... insyaAllah... apa2 pon pelukan pengorbanan kan c's??? ye chey2... fuh... fuh... sgt penat... sedap nya yana (bdk blk) tido... bertahan!!! 0_0

Monday, September 27, 2010

betukar!!! transform!!!

mummy!!!!! gosh... my expenses 4 this week only da surplus!!! only a week seyh!!! aigo... buat2 lupe plk... open ur locker,, c!!! what u bought chey2 (panggilan tuk kakak)??? bukan xde kasut da... bukan xde baju da... bag barkotak2 buat hape???!!! open ur box... c!!! brape banyak makanan hang beli???! bukan makan pon... bekalan ke akhirat ap???! geram plk kat chey2 nih... c on ur table,, brape banyak komik sehari???!! masyaAllah2...

sabar ye... chill c's... :) org bkn beli komik je la... hobi2 lame sye c's da lupe ke??? i l0000000ve reading so much kan... c's tahu sye suke buku cam mane kan??? ha,, c's bace ni... insaf la ni c's... same2 la kita bertaubat ye...

“dan tidak mengutus sebelum kamu seorang rasul pun dan tidak (pula) seorang nabi,, melainkan apabila ia mempunyai sesuatu keinginan,, syaitan pun memasukkan godaan-godaan terhadap keinginan itu,, dan Allah menghilangkan apa yang dimasukkan oleh syaitan itu,, dan Allah menguatkan ayat2Nya... Dan Allah maha mengetahui lagi maha bijaksana... agar ia menjadikan apa yang dimasukkan oleh syaitan itu,, sebagai cubaan bagi orang2 yang didalam hatinya ada penyakit dan yang kasar hatinya... dan sesungguhnya orang2 y zalim itu,, benar2 dlm permusuhan y sangat... dan agar org2 y telah diberi ilmu,, meyakini bahawasanya al-Quran itulah y hak dari tuhanMU lalu mrk beriman dan tunduk hati mrk kpdNYA dan sesungguhnya allah adalah pemberi petunjuk bagi org2 y beriman kpd jalan y lurus...
(surah al-Hajj,, ayat 52-54)

meaning from this verse r,, (laen kali insyaAllah,, ade hal)... bout our heart la... really2 interesting... title of this book,, "bahagiakan hatimu" other 1,, "bercinta sampai syurga"... ad lg 2,, (lupa)... tgk cam best pakai beli jek... aigoo... chill c's,, beli buku xpe kan... kan... c's mara beli baju jek... marah beli kasut n bag... huhu... c's2...:)

“aku hambaMU yang fakir, miskin dan lemah, sedangkan Engkau tuhan ku sungguh kuat dan penyayang... aku xdapat bersabar jika Engkau tidak buatku bersabar dan tidak ada kekuatan bagiku apabila Engkau tidak memberiku kekuatan... tidak ada tempat berlindung bagiku selain hanya kepadaMU... idak ada penolongku selain Engkau... tidak ada pintu lain selain hanya pintuMU dan tidak ada tempat untuk menjahui daripadaMU”


* msj dari sorg sahabat,,
"jgn kamu menyukai sesuatu berlebihan,, krn mungkin akhirnya kamu akan membenci sedalam-dalamnya pada kekurangannya... walhal bukankah dahulu kamu galak memuja dan memujinya??? hanya pujian itu layak utkNYA,, dan kesukaan serta kebencian itu sandaran pdNYA... moga jiwa terdidik dgn rububiyyah,, uluhiyyah... moga nama2 dan sifat2NYA terus bersangkar dlm hati,, tidak terlepas walau pintu itu terbuka seluasnya... salam malam yang kelam..."


aigoo,, people... i l000000000ve u all... T_T friends,, thanx... pensyarah2,, tocee~~ termasuk dr. Bayyah dr UiTM... prof. mohd,, prof. kalsum,, dr. norsilah... huhu... touching dgn semua who gimme spirit... especially,, mum,, dad,, 4 de money sye habis kan hari2... ho2... cahat... yela2,, abg pon masuk kan jugak... abg wali k... bkn abg selain e2... TQ... hu2... yaAllah,, salam rindu ini hanya padaMU ku kirimkan... syukur kurniaan MU...

Sunday, September 26, 2010

morning sunshine :)

akhirnya i can stay away from games.... huhu... suddenly i bcome really obsess bout game... sleep late on nite...
i remember dr.from UiTM nih... after talk 2,, n my job s MC done,, i meet her personally... we talk bout 'business'... agak lame kami bincang... dia basuh i punya minda sampai begitu berkobar-kobar 2 bcome usahawan... i never put in my mind b4 nak jadi peniaga... coz im scare bout de risk... then sye malu nak beniaga... i tel her de truth... n till now,, masih terngian-ngian kata2 beliau...
she gimme her card n i can meet her anytime i want... she gimme an assignment 2 search... last nite without waste my time wif game anymore,, i got all de information... till now i still not double my sleep yet... tgh semangat nak siapkan assignment nih... IM NOT A LOUSY... IM NOT DE LOSER... mata da mcm ape nih... aiyoo... 6t nak kuar... 0_0 @_@

i must meet her!!! i wanna show her what i got... n dengan izin DIA,, aku akan laksanakan... demi ape y aku suke,, n utk masyarakat islam... aku rela... uhuk2... walaupon bende 2 nampak hina n xbest... tapi aku ade strategi lain... btl ke x aku kena jumpe dr. dlu... (bkn dr nak cek aku btl ke x... tp cek plan aku 2 btl ke x) if xde aral,, aku akn bergerak setapak lagi... aiyoo,, aku rasa dewasa... spt baru dapat lesen dewasa aku... uhuk2... "nah lesen,, kamu da besor..." hu2 mcm 2 la lbh kurg... aku bkn hidup tuk diri sendiri n fmly jek... aku ade saudara satu dunia...
selase exam O.B x recall lg... hoho... secara xsengaja,, assignment Economy Malaysia da siap seyh... huhu...

tuk elak mengantuk,, blajar mendengar dulu ye... halwa2 jek ye...

* Miranda Cosgrove - kissing you...
* kid cudi - erase me...
* pit bull ft.Enrique - i like it...
* Lady gaga - speechless...

*=those songs xde la baru sgt... tapi dono la knp aku lupe kan hobi lama tuh tuk jangka masa around 4 3 bulan... siyes lame x buat keje illegal download lagu nih... masyaAllah2... heE~~

ha!!! juz got a news,, Adam Lambert nak datang jumpe aku kat Malaysia... kih3... ;D tapi aku jek xminat llki omputih... minat melayu jek... hohoho... tapi nak jgk jumpe ex aku tuh... hohoho again... rambut dia BEST... comey~_~ aigoo... celak dia tuh... dressing dy... mcm ex aku sblm nih (siapa kah ex aku dr America jgk? ad dlm entry sblom nih) tapi c Adam ni minat lelaki dowh... huhu... papai lah... give u heLL:P

test2... =D

b4 i stop all this nonsense game,, i would like 2 challenge my self 1st... what i got wif listen de same songs everyday??? ok,, i'll prove it... while listen those songs,, then i'll write it... who's de jurors??? me n myself...:D
1st song,, IMPOSSIBLE BY SHONTELLE... ready,,

i remember years ago
some1 told me i should take
caution when it comes to love
i did2...
and you were strong and i was not
my illusion,, my mistake
i was careless, I forgot
i did
and now when all is done
there is nothing to say
you have gone and so effortlessly
you have won
you can go ahead tell them
tell them all i know now
shout it from the roof top
write it on the sky love
all we had is gone now
tell them i was happy
and my heart is broken
all my scars are open
tell them what i hoped would be
impossible,, ...............
falling out of love is hard
falling for betrayal is worst
broken trust and broken hearts
i know,,
i know,,
thinking all you need is there
building faith on love is worst
empty promises will wear
i know
and know when all is gone
there is nothing to say
and if you are done with embarrassing me
on ur own you can go ahead tell them
tell them all I know now
shout it from the roof top
write it on the sky love
all we had is gone now
tell them i was happy
and my heart is broken
all my scars are open
tell them what i hoped would be
impossible,, impossible
(bla~~,, bla~~)
impossible
i remember years ago
someone told me i should take
caution when it comes 2 love
i did
.
.
# da la,, mmg da ingat seyh,, confm xde salah... huhu... x mencabar... act ade lagi,, but i stop awhile coz i wanna make some revision maa... 2morrow ade open houses,, plus hang out a while wif my princess... :) 1 more song by All American Reject... but that song really rude... xsampai ati... =/
SAHABAT,, moga dirahmati disana... :) amin...

CINTA ini pasti padaMU... insyaAllah:)

Surah ke3,, (Ali-Imran)... from verse 133

best sangat ayat2 nih... sape2 yang tengah ada masalah dalaman ke,, y sedang sedih ke,, ayat2 ni sangat memujuk... panjang lagi act... pasal hidup mati,, pasal balasan2,, ganjaran n so on... Alhamdulillah,, di temukan ayat2 ni... mmg Al-Quran adalah makjizat qalamMU ya Karim... =) tenang~~(sakinah,,ketenangan) sampai je ayat 139,, touching sgt T_T... qalam Allah y pujuk... seperti ada benda yang pujuk... amazing tau!!! 1 perasaan yang x dapat nak gambarkan... tenang sgt...
ayat 134 & 135 mengajar aku tuk mencari identiti ku y hilang 2... Ya Kabir,, Ya Karim,, aku bersujud hanya padaMU Ya Rahman,, Ya Rahim... T_T Ya Allah,, i miss u... dan cINTA ku hanya pada MU... tetapkan Ya Azim... amin2~~


133- dan bersegeralah kamu mencari ampunan dari Tuhanmu dan mendapatkan surga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan bagi orang y bertakwa...

134- (iaitu) orang yang berinfak, baik di waktu lapang maupun sempit, dan orang2 yang menahan amarahnya dan memaafkan (kesalahan) orang lain. dan Allah mencintai orang yang berbuat kebaikan...

135- dan orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menzalimi diri sendiri, (segera) mengingati Allah,, lalu memohon ampun atas dosa2nya,, dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa2 selain Allah? dan mereka tidak meneruskan perbuatan dosa itu sedang mereka mengetahui...

136- balasan bagi mereka adalah ampunan dari tuhan mereka dan syurga yang mengalir dibawahnya sungai2, mereka kekal didalamnya... dan itulah sebaik2 pahala bagi org beramal...
.
.
.
139- dan janganlah kamu (merasa) lemah, dan jangan pula bersedih hati,, sebab kamu paling tinggi (darjatnya),, jika kamu orang beriman...

140- jika kamu (pada perang uhud) mendapat luka,, maka mereka pun pada perang badar mendapat luka yang sama... dan masa (kejayaan dan kehancuran) itu,, kami pergilirkan diantara manusia 9agar mereka dapat pelajaran),, dan agar Allah membedakan org2 y beriman (dgn org2 y kafir) dan agar sebahagian kamu dijadikan-NYA gugur sebagai syuhada... dan Allah tidak menyukai org2 zalim...

147- dan tidak lain ucapan mereka hanyalah doa "ya Tuhan kami,, ampunilah dosa2 kami dan tindakan2 kami yang berlebihan dalam urusan kami dan tetapkanlah pendirian kami,, dan tolonglah kami terhadap org2 kafir".

148- maka Allah memberi mereka pahala didunia dan pahala yang baik di akhirat... dan Allah mencintai org2 y berbuat kebaikan...